„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen”

– csendültek fel Wass Albert örökérvényű sorai a református iskola előtt június 4-én.

A nemzeti összetartozás napján a Határtalanul! pályázat mellett a fenntartó egyház meghirdette Szeretethíd programhoz is kötődött az Előd utcaiak eseménysorozata.

Az iskola előtt négy órán át nagyszerű költők mindenki szívét megdobogtató hazafias, nemzeti verseit szavalták a diákok. Hungarikum és helyi értékek vetélkedő, magyar népviseletek készítése, táncház, testvérosztályok szobornéző sétája várta a gyerekeket.

Sikerült a vajdasági Szenttamás iskolásaival skype-olniuk. A Trianonról és a határon túli magyarságról készített dokumentumfilmek mellett jutott idő a katolikus iskola kisebbeket, nagyobbakat lenyűgöző emlékszobájára. A Szeretethíd napja Orosházán szeretethétté bővült, zárásként a színjátszók az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában, a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán élőket lepték meg környékbeli dalokkal, jelenetekkel.

Az állatmentőknél feledhetetlen, ám szívszorító órát töltöttek az alsósok. Szorgos kezek az Alvégi temetőben nyugvó példaképeik sírját rendezték, osztálytermeket, szertárakat, iskolaudvart takarítottak. A gazdag napot az Üzenet haza című vers kanonikus gondolataival zárták.

A 121. esztendejét jegyző, diákok ezreit kibocsátó alma mater falai elé a gyerekek nevével ellátott „maradó kövek” kerültek, jelezvén: „…elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad.”.