A Református Iskola idegen nyelvi hetét az alsó tagozatosok angol nyelvi gálaműsora indította. A kicsinyek hetek óta lelkesen készültek a bemutatóra.

A dal-, mese-, jelenet- és tánctanulás közben új kifejezések garmadájával gyarapodott a szókincsük, észrevétlenül gazdagodott dramatikus készségük és mozgáskultúrájuk. A jelenetekhez díszletek, kellékek özöne került ki a szülők és diákok keze alól. A produkciókat március 18-án a Petőfi Művelődési Központ színpadán mutatták be szüleiknek. Az állatmeséket hangulatos jelmezekkel, álarcban, arcfestéssel adták elő a kisebbek.

A közönség New Yorkig kísérhette útján az Óriás Elefántot és barátait, ahol a hősök az amerikai zászló színeiben pompázó szalagokkal táncoltak Alicia Keys dalára. A másodikosok jelenetében állatok versenyeztek, s mi sem természetesebb, hogy itt is angolul folyt a vetélkedés. Pinokkiót, a híres fabábot a harmadikosok keltették életre. Volt bemutató a környezetvédelem fontosságáról és a szelektív hulladékgyűjtésről.

A délután hangulatát a negyedikesek koreográfiái emelték: az Oroszlán király és a Beatles „Hello! Goodbye!” című dalára. A harmadik osztályosok nagyméretű, papírból készült járművekkel vonultak a színpadra, amellett voksolva, mennyivel izgalmasabb lenne ezekkel iskolába járni. Műsorukat egy spirituális amerikai dallal zárták, annak megértését rajzaikkal segítve. Az elsős tanulók játékmacikkal előadott, mozgásos dalcsokra mindenkit megfogott. A gála fináléjaként kétszázan énekelték együtt a színpadon a Mézengúz mesefilm „Here comes the Sun” című betétdalát.

A nyelvi hét további programjai során a gyerekek számtalan érdekesebbnél érdekesebb módon ismerkedtek Angliával. Az alsó tagozatosok quiz játékokat játszottak, Tudor-korabeli házakat készítettek, lerajzolták London nevezetességeit, remek hangulatú virtuális kirándulásaikról képeslapokat is küldtek. A felső tagozatosok prezentációin Anglia híres helyei, épületei szerepeltek, mellyel egy teadélután hangulatát emelték.

Záró eseményként az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola március 22-én rendezte meg hagyományos idegen nyelvi versenyét. A programon a város és a környékbeli általános iskolák legjobbjai vettek részt. Az írásbeli megmérettetésen hallás- és szövegértési, valamint nyelvtani feladatokat oldottak meg a tanulók. Az Orosházi Média Kft. különdíját vehette át a legtöbb pontot elérő Hegedűs Regina, a Székács József Evangélikus Iskola 5. osztályos tanulója.

Eredmény:

Letöltés (PDF, 318KB)