Az “Erasmus+” európai uniós projekt keretében az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8 tanulója és 2 pedagógusa egy hétre Németországba utazhatott.

A hosszú odavezető utat két cseh város látogatásával szakították meg. Ceske Budejovice-ben a Budweiser sörgyárban ismerkedhettek a sörgyártás folyamatával, majd egy Unesco Örökség város, Cesky Krumlov épületeinek varázslatos hangulatában gyönyörködhettek.

A célállomás a 7000 lakosú Schonungen városa volt. Angol nyelven folyt a szó a résztvevő országok – németek, csehek, magyarok – fiai, lányai között a húsvéti szokásokról. A program fő céljai között van a gyerekek digitális kompetenciájának fejlesztése is. Az “Y generáció” által készített videofilmek és Power Point-os prezentációk nem csak színes összefoglalói voltak a Németországban zajló közös munkának, de a fiatalok esetleges nyelvi különbözőségét is áthidalták.

Az orosháziak ellátogattak a pottensteini cseppkőbarlangba, az Unesco Örökség városba: Bambergbe, valamint Sweinfurtba is. Az itteni felejthetetlen hangulatra, a most kezdődő barátságokra építhető a decemberi csehországi (témája a karácsony), majd a jövő márciusi magyarországi (témája a lakodalom) találkozó.