Lezárult a kétesztendős „From story to story” elnevezésű program. A Tempus Közalapítvány Comenius iskolai együttműködés meseprojektjében nyolc ország intézményei dolgoztak együtt, közöttük a református iskola.

Az orosháziak június 2. hetében utaztak Lyonba, a település nevéhez illő ezer és ezer oroszlán városába. A francia közoktatásról az Ecole Emile Zola és a Morice Leroux Iskolán keresztül szereztek benyomásokat. Az ottaniak színes karnevállal fogadták az érkezőket. A református iskolásokat magyar – közöttük Vasarely – poszterekkel köszöntötték. Nem feledve a közös büszkeséget, hogy az első francia űrhajós a Szaljut 7 űrállomásra Pécs világhírű szülöttének szerigráfiáját is magával vitte. A francia diákok lelkesen tanulták magyar vendégeiktől néptáncainkat, népi játékainkat. Csontváry alkotásaival sikerült az orosházi tanítóknak megmozgatni az ottani kisiskolások fantáziáját. A nyolc ország gyerekei készítette mesekönyvek is gazdát cseréltek Franciaország második legnagyobb városában. A tőlünk 1650 kilométerre lévő iskolába jár Emil, aki édesanyjának köszönhetően nem csak folyékonyan beszél magyarul, de iskolatársait is tanítja a nyelvünkre.

A vendéglátók városuk kulturális, történeti értékeit is bemutatták a magyaroknak. Közöttük a világörökség részét képező városközpontot, az óvárost, a CCVA Kulturális Központot és a település hírnevét megalapozó selyemkészítés múzeumát. Az orosháziak a Rhone és a Saone folyón hajózva láthatták a csaknem fél, vonzáskörzetével másfél milliós település modern építészeti remekeit.

A Comenius együttműködés révén 8 nemzetből összekovácsolódott csapat tagjai egymás megbecsülésével, a közös munka lendületével és örök emlékekkel búcsúztak.

Gulyás Katalin