Hagyományaink továbbörökítése és a Magyar Néptáncntp_emmi_logok_fekvo (1)

NTP-MŰV-20-0134

 

Az iskolában sport foglalkozások keretein belül évek óta működő néptánc az idei évben kiemelt szerepet kap az iskola életében a nemzeti tehetség programnak köszönhetően. A 2020 júliusában beadott pályázat, 2020. november 23-án derült ki, hogy egy nyertes pályamunka.

Mindettől függetlenül szeptemberben megkezdődtek az előkészületek a tehetségazonosítással, majd novemberben folytatódott a megvalósulandó projekt átgondolásával, újratervezésével. A projekt célja, egy eddig nem működő csoport indítása, melyben olyan növendékek szerepelnek, akik a tehetségazonosítás során megfeleltek a felállított kritérium rendszernek, valamint a sporthoz kapcsolódó előéletük és jelenük megengedi, hogy egy új mozgásformát elsajátítsanak. A projektben a tánctanulásához szorosan kapcsolódik a tudatos testkontroll, plasztikai, dinamikai jegyek elsajátítása, a zenei ismeretek bővítése, fejlesztése, így a tánc és a zene kapcsolata is. Ezek mind elengedhetetlen tanítási-tanulási témakörök, hiszen a tánc során a láb nem képes egyedül helyt állni.

Fontos, hogy a tánc mellett a foglalkozásokon helyet fog kapni júniusig több alkalommal a színház is, hiszen a projektben részt vesz Baranyainé Imre Julianna (tanító, drámapedagógus, színész és újságíró) is, aki a színpadi viselkedéshez, érzelmek kifejezéséhez, gesztusok mondanivalójához ad útmutatót a gyermekek számára. Azért is fontos, hogy a gyermekek kapjanak ilyen instrukciókat, mert a projekt végcélja egy „mini színházi produkció” létrehozása, melyben a tehetséggondozottak mellett a második, a harmadik és a negyedik évfolyamos néptáncosok is részt vesznek majd. Petőfi Sándor, János Vitéz című művét kívánjuk színpadra állítani, melyben a különböző tételekben, különböző csoportok vesznek részt. Így a foglalkozásokon minden csoporttal, a saját tételével és a hozzákapcsolódó táncanyaggal tudunk foglalkozni, s mint egy mozaik fog összeállni remélhetőleg a végére. Természetszerűen szükségesek lesznek közös próbák is, de ez egyelőre nem lehetséges a vírushelyzet miatt. Mindannyian várjuk, hogy újranyithasson a PMK!

A pályázatban továbbá fontos, hogy az órai kereteken kívül is bővítsük tudásukat a növendékeknek, illetve kikapcsolódásra is adjunk nekik lehetőséget. Így két program megvalósulásával próbálunk ennek eleget tenni, bízva abban, hogy javulnak a körülöttünk lévő korlátozások. Az egyik ilyen programunk március végén egy rendhagyó népzene óra lenne, ahol a Talléros együttes elméleti tudásával, illetve koncertjével kápráztatja el a résztvevőket, majd ezután közös táncolással múlatnánk az időt. A másik ilyen program egy

szakmai út lenne Mezőmegyerre a VII. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozóra júniusban. A találkozón élőzenés koncertek, néptáncegyüttesek, mesemondók előadásai, hangszerbemutatók, kézműves lehetőségek tárulnak az ott megjelenők elé, amivel szeretnénk, hogy a gyermekek is közelebb kerüljenek a saját kultúrájukhoz, hiszen a tantermen, próbatermen kívül, a hétköznapokban is át lehet élni!

A pályázat megvalósító személyei;

Móricz Bence: Testnevelés – Néptánc szakos tanár, „Aranysarkantyús táncos”, a „Népművészet Ifjú Mestere”

Nácsa Judit: Tanító, Tehetség-, Nyelv- és Beszédfejlesztő

Baranyainé Imre Julianna: Tanító, Drámapedagógus, Színész és Újságíró