A nap megnyitóját Kisné Bor Emília igazgatónő tartotta a Petőfi Művelődési Központ színháztermében. Vendégünk Dr. Tari Annamária pszichoterapeuta volt. Interaktív, a fiatalokat aktívan megmozgató előadását 13-14 tartotta.

14 órától külön programokon vehettek részt az alsós és felsős tanulók.

Az alsó tagozatos tanulók programja:

A negyedik évfolyamos tanulók a PMK- ban tartott előadáson vettek részt. Majd osztályaikba visszatérve az Egyszer volt…az Ember c. filmsorozat általuk kiválasztott részét megtekintve beszélgettek az egészséges étkezés fontosságáról.

A harmadik évfolyamosok ebédelés után sétát tettek a Luther 6. sz. alatti Oros-Házi-Szappan KFT kicsiny műhelyében, ahol Németh Csilla, a tulajdonos mutatta be az ott folyó munkát. Megmutatta a tanulóknak, miből és hogyan, milyen eljárásokkal készítik a természetes anyagokból a bőrkímélő illatos szappanokat.

A második és első évfolyamosok amíg a nagyok az előadást hallgatták birtokba vették a torna termet. Sok játékos , ügyességet, figyelmet, csoportmunkát igénylő feladatot oldottak meg együtt. Főleg a labda volt a főszereplő.

A közös mozgás után az osztályok termeikben az IKT eszközök segítségével játékosan ismerkedtek az emberi test felépítésével: a tápcsatorna első szakaszáról néztek meg ismeretterjesztő rajzfilmet Egyszer volt… az Ember címmel. A filmnézés után az osztályfőnökkel beszélgetve töltötték ki a Nutrikid munkafüzet ezen témához tartozó oldalainak feladatait, rejtvényeit.

A felső tagozatos tanulók programja:

Dr. Nagy László előadása

Az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. A helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód a médiában is számtalanszor hangoztatott probléma, amivel kell, hogy foglalkozzunk, nem hunyhatunk szemet fölötte. Ez a gyerekekre jelent egyre nagyobb veszélyt, hisz az ilyen életvitel később nagyon sok egészségügyi gondokhoz, társadalmi illetve szociális problémákhoz, vagy legrosszabb esetben is tragédiához vezethetnek. Általános tapasztalat, hogy gyakorlatilag a gyorséttermeken, a különféle chipseken, kólán stb. nőnek fel a számítógép vagy televízió előtt ülve, és a sportra vagy – egyéb mozgásra – legfeljebb a “kéne” állapotig jutnak el. Mindezen fentebb említett okok miatt fontos célkitűzésünknek tartjuk, hogy példaértékű utat mutassunk a jövő nemzedékének a helyes és egészséges életvitelhez.

Az egészségfejlesztés az iskolában is fontos feladat. A gyerekek felfogóképessége nemcsak életkoruk szerint változik, hanem aszerint is, hogy milyen befolyások érik éppen.

Az előadó ismertette a tanulókkal az egészséges táplálkozás és étrend alapelveit:

  • Törekedjünk az egészséges táplálkozásra az ételek megfelelő és kiegyensúlyozott kiválasztásával. Minden táplálék része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak.
  • Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek energiát adnak. Korlátozzuk a kenyér, a tésztafélék, a burgonya és az édességek fogyasztását, és a szénhidrátbevitel nagyobbik részét gyümölcsök és egyéb alacsony vagy közepes glikémiás indexű tápanyagok (például zabkorpa) fogyasztásából fedezzük.
  • Lehetőleg ne hagyjuk ki a reggelit, különben ebédre sokkal többet ennénk. Étkezzünk rendszeresen és naponta többször (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), de egyszerre csak kis mennyiséget.
  • Lefekvés előtt másfél-két órával már ne együnk, vagy legalábbis ne zsíros és nehéz ételeket, amelyeket a szervezet csak lassan tud lebontani.
  • Gondoljunk minden nap a megfelelő folyadékbevitelre: igyunk sok vizet, friss gyümölcsök levét és teát.
  • Csoki vagy chips helyett fogyasszunk inkább friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcsöt, dióféléket vagy mandulát.
  • Törekedjünk a megfelelő testsúly megőrzésére. Az ételeket a napi testmozgásnak megfelelően válasszuk ki, minél többet mozgunk, annál több energiára van szükségünk.
  • A napi tápanyagbevitel elengedhetetlen része a rostok biztosítása. Együnk sok zöldséget, salátát és rostos ételt.

Az előadás kötetlen beszélgetéssel zárult. A tanulók érdeklődő kérdéseire kielégítő választ kaptak. Az egészséges táplálkozás nem diéta és nem fogyókúra. Az egészséges táplálkozás egy olyan életmód, amely egyszerű változtatásokat eszközöl a megszokott étrenden a jobb életminőség és a boldogabb élet érdekében.

A délután folyamán játékos sportfeladatokkal bebarangolták iskolánk épületét a diákok.