Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 40 diákja július 7-12-ig felejthetetlen hetet töltött ökotáborban, ahol megismerkedett a Fertő tóval és környékével. A költségeket teljes mértékben a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1007 Szelek szárnyán szárnyalunk című pályázat fedezte.

Tartalmas programok között szerepelt kerékpártúra az ausztriai Illmitzbe, ami a Fertő-Hanság Nemzeti Park folytatása, az ottani terület központja. Itt megtudhatták a kirándulók, hogy ez az egyetlen pusztai nemzeti park, Európa egyik leghíresebb és legjelentősebb madárparadicsoma. A kiterjedt rétek, legelők, szikes tavak és nádasok több mint 340 madárfaj otthona.

A kenutúrán nagyon nagy szükség volt az evezés és kormányzás „tudományára”. A Fertő összefüggő, sűrű nádasába vágott közlekedő csatornán haladva eljuthattak egy szinte zavartalan világba, ahol a figyelmes szemlélődőt megannyi csoda várta. Ezek közül is talán a legérdekesebb a rencés hínár, az aranysárga virágú “rovaremésztő” rencével.

Ez a háborítatlan hely tökéletes betekintést adott az emberi civilizáció előtti szinte érintetlen mocsárvilágba, különleges növény- és állatvilágba. A felejthetetlen élményt szakavatott kísérő tette még tartalmasabbá.

Európa legnagyobb sztyepp-taván, a Fertő tavon tett hajókirándulás is szerepelt a programok között, amely feltárta a hatalmas nádasok és a kiterjedt vízfelületek, belső tavak világát.

A madárrezervátumban tett látogatás során távcső segítségével szemlélhették a madarakat, láthattak nyári ludat, bíbicet, nagy kócsagot, kanalasgémet, cankót, énekesmadarakat. Megtudhatták, mik is azok a parti madarak? Megfigyelhették az itt tanyázó madarak fészkelő helyét, láthatták a kicsinyeket a szüleikkel.

A László-majorban tett látogatás alkalmával testközelből nézhették meg a különösen védett szürke marhát, bivalyt, mangalica sertést és különféle baromfikat.

Nemcsak a táj természeti szépségeivel, értékeivel ismerkedtek a gyerekek, hanem ellátogattak a nagycenki kastélyba, ahol a „legnagyobb magyarként” tisztelt államférfi töltötte élete egy részét, illetve megcsodálhatták a fertődi Eszterházy kastélyt. Idegenvezető segítségével bebarangolhatták Sopron történelmi városközpontjának girbe-gurba utcáit, miközben megelevenedett több évszázad történelme. A római kortól kezdve, évszázadokon átívelve egészen az 1921-es népszavazásig, ami a hűség városává emelte a várost. De hallhattak a tanulók az 1989-es határáttörésről is, ami felgyorsította Európa újraegyesítését. Ennek az eseménynek a tényleges helyszínére is ellátogattak a táborlakók, megnézték a Páneurópai Piknik helyén felállított emlékművet.

A tábort tovább színesítették még különféle programok: közös játékok, számháború, kézműves foglalkozás, vetélkedő. A Sarródi Tájházban kipróbálhatták a sás megmunkálását, illetve megélhették, milyen nehéz volt az ember élete, a nekünk már megszokott civilizáció nélkül.

Az eltöltött egy hét igazi élményt, játékos tanulást, kikapcsolódást nyújtott minden benne résztvevő gyermeknek.