Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 40 diákja július 15-20-ig ökotáborban ismerkedett az Őrség dimbes-dombos tájaival. A résztvevők tábori költségeit teljes mértékben az iskola TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1007 Szelek szárnyán szárnyalunk c. pályázata fedezte.

A gyerekeknek színes, érdekes programokban volt részük.

Az Őrségi Nemzeti Park szakvezetője minden nap elkísért bennünket, és bemutatta a táj természeti-, kultúrtörténeti értékeit.

Őrimagyarósdra érkezésünket követően falunézésre indultunk, megtekintettük a település nevezetességeit. A következő nap igencsak izgalmas volt, hiszen egész napos kerékpártúrán vehettünk részt. Ennek keretében megnézhettük Szalafő-Pityerszert, megismerkedhettünk a régmúlt emberek életével, lakóhelyeivel. Közben mézeskalácsot sütöttünk, íjászkodtunk, valamint kocsikázás közben gyönyörködtünk a táj szépségében. Visszafelé tekerve pihenőt tartottunk egy tökmagolajütőnél, ahol megismertük a híres őrségi tökmagolaj készítését. A következő pihenő alkalmával, finom, ízletes sajtokat kóstolhattunk, sőt hatalmas élményt jelentett nekünk, hogy közelről megnézhettük a tehéncsordát a legelőn.

A harmadik nap sem telt unalmasan, ekkor bemutatásra került a szentgyörgyvölgyi szálalóerdő, a szentgyörgyvölgyi református templom, amely a Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás református temploma, valamint a veleméri Árpád-kori templom, ami az erdőben megbújva elvarázsolt bennünket. Rácsodálkozhattunk arra, hogy több száz évvel ezelőtt milyen tudatosan festették meg a templom freskóit, mennyire figyeltek a fényviszonyokra. Ezt számunkra a templomot bemutató idegenvezető igen látványosan szemléltette is. Délután egy rövid kirándulást tettünk Szlovéniába, Kapornakra. Megtekintettükaz őrségi területek legszebb tájházát és gyűjteményét. A kiállítás anyagát a környező települések lakossága adta össze, és a Körmendi Vármúzeum szakemberei is segítették a berendezését.

A következő napon a gyaloglásé volt a főszerep. Túrázás során elmentünk a Szőcei tőzegmohás lápréthez, valamint végigsétáltunk a Malomgát tanösvényen, tovább ismerkedve az Őrség növény- és állatvilágával.

A tábori napok közül nagyon emlékezetes volt a szombathelyi kirándulás is. Itt megnéztük a Vasi Múzeumfalut, közben mindenki kedve szerint szőhetett, fonhatott, illetve lovaglásra is volt lehetőség. A délután is tartogatott izgalmakat, hiszen a mindenki által nagyon várt rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark nyújtott igazi kikapcsolódást. Itt a táborozók a drótkötélpályán próbálhatták ki ügyességüket, bátorságukat.

A tábort tovább színesítették különféle esti programok: közös játékok, számháború, kézműves foglalkozás, vetélkedő, sőt még egy éjjeli kirándulás is szerepelt a programban a hegyhátsáli csillagvizsgálóba.

A táborhelyünk, az Őrség Vendégház és Étterem szobái gyönyörűek voltak, s nagyon finom ételeket ettünk minden nap. Megkóstoltuk a dödöllét, a tökmagolajos krumplit, amik kifejezetten őrségi, nagyon finom ételek.

Az eltöltött egy hét igazi élményt, játékos tanulást, kikapcsolódást nyújtott minden benne résztvevő gyermeknek.

Helbert Nelli 8. a osztály (táborozó)